e-ISSN: 2980-3543
Başlangıç: 2021
Sıklık: Yılda Bir
Düzenleyen: Oku Okut Yayınları

Felsefe - Mantık

Plotinos’ta Bilinç Kavramı The Concept of Consciousness in Plotinus

Sema Güler (Doktora Öğrencisi) Çankırı Karatekin Üniversitesi Yazar 0000-0002-0256-4470

DOI:

10.55709/tsbsdergisi.637

Nasıl Atıf Yapılır

Güler, Sema . "Plotinos’ta Bilinç Kavramı". TSBS Bildiriler Dergisi 4 (2024), 197-207, https://doi.org/10.55709/tsbsdergisi.637

Zotero Mendeley EN EndNote

Özet

Varlığı bilme ve anlama felsefe tarihi içerisinde her daim var olmuştur. Varlığı anlamaya ve açıklamaya çalışan felsefelerden biri de Helenistik felsefe içerisinde yeniden doğuşun adı olan Yeni Platonculuktur. Yeni Platonculuğun kurucusu M.s. 270 yılında ölen Plotinos’tur. Plotinos varlığı sudur teorisi ile açıklamıştır. Plotinos, sudur teorisinde varlığın yanında insanın ve insan bilincinin bu evrendeki önemini de ele almıştır. Çünkü insan, kendi bilinci vasıtasıyla kendi özünü ve evrendeki varlıkların hakiki özlerini bilmektedir. Varlığın ve kendisinin hakiki özünü bilen insan artık bir farkındalık içerisindedir. Plotinos’a göre insan bu farkındalığını evrendeki maddelere anlamlar yükleyerek evrene bir değer atfederek göstermektedir. Plotinos’a göre bu farkındalığın nasıl olduğunu anlamak için varlığın en üst aşaması olan Bir’i iyi bilmemiz gerekmektedir. Çünkü Bir, sudur teorisinin baş evresidir. Evrendeki varlığın ve insanın hakiki özünün bilgisi varlığın en üst aşaması olan Bir’de saklıdır. Gizlilik içerisinde kalamayan Bir, kendi özüne yakın olan Nous’u oluşturmaktadır.  Nous’un kendini farkına varmasıyla sudurun bir aşaması olan Ruh oluşmuştur. Ruhu oluşturan Nous’un Bir’e dönmesi ve Bir’i seyre dalmasıyla varlıkların formları Nous’a akmaktadır.  Nous’un oluşturduğu Ruh, Bir ile irtibatını Nous üzerinden sağlamaktadır. Ruh, Nous’a dönerek Nous’taki formları kendi özüne kopyalar ve onları evrendeki maddelere aktarır. Ruhtaki formları alan maddeler Bir’den az pay aldıkları için daha az aydınlanmışlardır. Bu aydınlanmadan mahrum kalanlar ise yetkinlik bakımından eksik ve aydınlanma bakımından karanlık olarak evrende durmaya devam etmektedirler. Plotinos’a göre madde Bir’den az veya hiç pay almadığı için aydınlanması da ya az ya da hiç yoktur bu sebeple de madde kötüdür.  Plotinos’a göre evrendeki bu olayları anlayabilmek için bize yol gösterecek olan şey ise Ruhumuz aracılığı ile bize verilmiş olan bilinçtir. Plotinos için bilincimiz bizim biz olduğumuzun ve bizim evrendeki engellere karşı önümüzün aydınlanmasının farkındalığını sağlayan bir içsel deneyimdir. İnsan bu içsel deneyim ile evrendeki konumunu, evrenle olan ilişkisini ve kendisinin yaratanla olan bağını anlayabilmektedir. Bu farkındalığın nasıl başladığı ve nereye kadar götürülebileceği Plotinos felsefesinde bir sorundur çünkü insan bedeni ile sınırlı ama ruhu ile özgürleşmek isteyen bir varlıktır.


* Bu çalışma Prof. Dr. Sema Önal Danışmanlığında 2018 yılında “Plotinos’un Mistisizmi” başlıklı Yüksek Lisans Tezi (Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale, Türkiye, 2018) esas alınarak hazırlanmıştır.

Knowing and understanding existence has always existed in the history of philosophy. One of the philosophies that try to explain and understand existence is Neoplatonism, which is the name of rebirth in Hellenistic philosophy. The founder of Neoplatonism is Plotinus. While explaining existence, Plotinus describes it with a cyclical movement from top to bottom and bottom to top. Consciousness also undertakes the task of understanding this cyclical movement. Consciousness is the state of awareness that helps humans understand their own essence and reveal the true essence of beings in the universe.  To understand how this awareness occurs, we need to know Plotinus' system, the overflow theory. The knowledge of the existence in the universe and the true essence of man is hidden in the One, the highest level of existence. One cannot remain in this secret and creates Nous that is close to its own essence.  With Nous becoming aware of itself, the third stage of emanation, Spirit, occurs. Again, by turning to the One and contemplating it, the same Nous takes the forms of beings into its own essence.  The Spirit formed by Nous is also in a lower position due to its distance from the One. It also maintains its connection with Bir through Nous. The soul returns to Nous and copies the images in Nous into its own essence and transfers them to the substances in the universe. The substances that take the forms receive a light illumination, even if it is less than One. Those who are deprived of this enlightenment continue to remain in darkness in the universe. The substance is bad because it receives little light.  In order to understand these events in the universe, the consciousness attached to us through our Spirit becomes important. Our consciousness is an inner experience that gives us the awareness of who we are and enlightens us. With this inner experience, man can understand his place in the universe, his relationship with the universe, and his bond with his Creator. In order to have his own inner experience, his consciousness first pushes him to get rid of his own body's desires and desires, which always limit people. If a person manages to get rid of these, he feels a lightness and liberation in his soul. The consciousness whose soul is lighter and freer establishes the bond between itself and its creator more easily. For Plotinus, this is watching the One.


* This study is extracted from my master thesis entitled “Plotinos’un Mistisizmi”, supervised by Professor Doctor Sema Önal (Master’s  Dissertation KırıkklaeUniversity, Kırıkkale, Turkey 2018).

Anahtar Kelimeler:

Felsefe, Yeni Platonculuk, Plotinos, Bir, Bilinç
Philosophy, Neoplatonism, Plotinus, One, Consciousness

Sunum Videosu

Referanslar

  • Bal, Metin. “Roma’da Yeni Platonculuğun Kurucusu Plotinus ve Öğretisi”. Doğu Batı Üç Aylık Düşünce Dergisi 50 (2009), 87-97.
  • Cevizci, Ahmet. İlk Çağ Felsefesi Tarihi. Asa Kitabevi, Bursa 2006.
  • Hadot, Pierre. Plotinos ya da Bakışın Saflığı. Çev. Özcan Doğan. Ankara: Doğu Batı Yayınları, 2016.
  • Miles, Margaret R. Plotinus on Body and Beauty. BlackWell Publishers 1999.
  • Plotinus. Enneadlar. çev: Zeki Özcan. Bursa: Asa Kitabevi, 1996.
  • Randall, John Herman. “The Intelligıble Universe of Plotinos”. Journal of the History of Ideas 30/1 (1969), 3-16.

Lisans